Хижи на Витоша

В полите на Витоша се намира столицата на България - София. Така при хубаво време от града може да се види гордо издигнатият първенец на планината Черни връх. Витоша е често посещавана от столичани, както през лятото, така и през зимата. През топлите месеци много софиянци отиват на разходка в планината, извършват различни преходи или просто отсядат в някоя от хижите или хотелите, за да  починат от напрегнатото ежедневие. През зимата Витоша е посещавана от почитателите на ски и сноуборд. Така, идвайки за един ден или с престой в различни хижи, планината става център на зимните спортове за столичани.

Има много хижи на Витоша, но най-популярна е хижа “Алеко”. През зимата тя се превръща в основния ски център. На хижа “Алеко” има условия както за напреднали скиори, така и за начинаещи, като винаги можете да наемете ски екипировка. През лятото хижа “Алеко” е обичайна спирка при изкачването до Черни връх. При този поход можете да видите Морените на Витоша.

Във Витоша

На Витоша

Река във Витоша

Река във Витоша

Още зимни спортове можете да практикувате в ски комплекса “Конярника-Ветровала“, като в близост до него се намират няколко хижи. На Витоша можете да видите и красиви водопади (Боянски водопад например) или пещери (в района на с. Боснек - Духлата, Врелото и други).

Освен в хижи на Витоша, при поход можете да починете и под някой заслон в планината. Има и хубави хотели на Витоша - някои преустроени от хижи. Известен е петзвездният хотел “Копитото”, от който има красива гледка към София.