Хижи на Стара планина

В Стара планина има много хижи, които през летните месеци са изключително посещавани. В подножието на връх Ботев се намира хижа “Рай”. Изходно място за достигане до хижата е град Калофер. Спрямо повечето хижи в Стара планина “Рай” се намира в един от най-красивите райони. Тук можете да видите най-високия водопад в страната - Райското пръскало.

Други хижи на Стара планина, които са разположени в централната част на планината са хижа “Васил Левски”, хижа “Тъжа”, хижа “Узана” и хижа “Мазалат”. В Западна Стара планина са хижите “Леденика”, “Мургаш“, “Ком“, “Петрохан” и “Мургана”. Ако търсите хижи в Източна Стара планина, можете да посетите хижите “Върбишки проход” или “Карандила“.

Освен по време на поход през лятото, хижите в Стара планина са посещавани и за отбелязването на различни празници - като рождени дни, именни дни, Нова година или 8-ми декемвриПрез зимата някои от хижите на Стара планина са избирани, заради възможността да се карат ски и сноуборд в околността. Такива хижи са “Бузлуджа” и “Чумерна“.